Soapbox Science Brussels 2024

Op 29 juni 2024 gaan vrouwelijke onderzoekers uit heel België de straat op in Brussel om hun passie en kennis op een leuke en toegankelijke manier te delen.

Kom samen met ons leren over exoplaneten, membraancelrobots, de ziekte van Alzheimer, kunstmatige intelligentie in architectuur en nog veel meer!

Je krijgt ruim de tijd om met alle wetenschappers te discussiëren, over hun onderzoek te leren en ook te ontdekken hoe het voelt om een vrouwelijke/non-binaire onderzoeker in België te zijn.

Details van het evenement

Datum: Zaterdag, 29 juni 2024
Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Muntplein, Brussel

Spreeksters en programma

Geselecteerd uit een competitieve pool van niet minder dan 33 vrouwelijke onderzoekers, zullen onze 12 spreeksters hun werk op het gebied van technologie, wetenschap, geneeskunde en techniek delen.

14:00 – 15:00

Dr Ir Marta Luffarelli (Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram), Rayference SRL
Français: De l’espace à la Terre : une vue depuis les satellites !
Spreekt: français, English, italiano

Jill De Visscher (LinkedIn), Universiteit Gent (UGent)
Nederlands: Waarom zijn micro-organismen op de noord- en zuidpool belangrijk in klimaatopwarming?
Spreekt: Nederlands, English

Lidia López Gutiérrez (Twitter, LinkedIn), Université libre de Bruxelles (ULB)
Français: Élucider la maladie d’Alzheimer
Spreekt: français, English, español

Apeksha Shapeti (Twitter, LinkedIn), KU Leuven
English: The force behind brain blood vessel lesions
Spreekt: English

15:00 – 16:00

Mariam Haidar (LinkedIn), Katholiek Universiteit Leuven (KULeuven), Institute of Astronomy
English: Fine tuning our search for other worlds
Spreekt: English

Elien Vissers-Similon (LinkedIn), Universiteit Antwerpen (UAntwerpen)
Nederlands: Architectural Intelligence: achter de schermen van artificiële intelligentie voor architectuurontwerp
Spreekt: Nederlands, English

Prof. Delphine Laboureur (LinkedIn, Facebook, Instagram), von Karman Institute
Français: Être une femme sur le terrain : mesure des événements catastrophiques
Spreekt: français, English

Dr Ana Romina Fox (LinkedIn), Université catholique de Louvain (UCLouvain), Louvain Institute of Biomolecular Science and Technology (LIBST)
English: Crops genome edition, what is that?
Spreekt: English, español

16:00 – 17:00

Margaux Evenepoel (Twitter), Universiteit Gent (UGent) and Katholiek Universiteit Leuven (KULeuven)
Nederlands: Autisme onder de loep: een samenspel van hersenen, bacteriën en gedrag
Spreekt: Nederlands, English

Clara Tanghe (LinkedIn), Universiteit Gent (UGent)
Nederlands: Kwantumfysica in het groot
Spreekt: Nederlands, français, English

Dr Béatrice Hoa-Ai Hua,Université de Liège (ULiège), Group of Research and Applications in Statistical Physics (GRASP)
Français: Etudier des robots pour mieux comprendre les cellules vivantes
Spreekt: English, français

Darina Abaffyová, Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) and Katholiek Universiteit Leuven (KULeuven), Laboratory of Computational Biology
English: Using AI to understand how genes are (des)activated to develop brains
Spreekt: English, Nederlands, slovenčina, español

Presentation of the speakers

Marta Luffarelli

Marta Luffarelli werd geboren in Rome, waar ze elektrotechniek studeerde aan de La Sapienza Universiteit. Ze begon haar internationale reis in 2014 met een Erasmus in Brussel en vervolgens een stage in Darmstadt, Duitsland, in 2015. In 2016 verhuisde ze definitief naar Brussel om te werken als Remote Sensing Scientist bij Rayference, waar ze werkte aan internationale projecten voor het Europese Ruimteagentschap en de Europese Commissie. Terwijl ze bij Rayference werkte, voerde ze haar doctoraatsonderzoek uit, afgerond in 2022. Binnen datzelfde jaar werd ze Managing Director van het bedrijf.

Jill De Visscher

Jill De Visscher studeerde af als bio-ingenieur cel- en genbiotechnologie met een specialisatie in groene biotechnologie. Na haar masterthesis die focuste op het bodemmicrobioom van aardbeiplanten besloot ze haar onderzoek verder te focussen op microbiële gemeenschappen maar nu in extreme omgevingen. Momenteel is ze een doctoraatsonderzoeker binnen de groep Protistologie en Aquatische Ecologie aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek bestudeert de diversiteit en het functioneren van microbiële gemeenschappen in de bodem en meren van Svalbard en Antarctica.

Lidia Lopez

Hoi! Ik ben Lidia en ik bestudeer de mechanismen van de ziekte van Alzheimer (ZA). Ik heb Biochemie en Moleculaire Biologie gestudeerd in Málaga, Spanje, gevolgd door een master in Fysiologie en Neurowetenschappen in Sevilla. Na de eerste contacten met neurodegeneratieve ziekten tijdens mijn bachelor- en mastereindprojecten, besloot ik in dit vakgebied te doctoreren. 3 jaar geleden kwam ik naar Brussel om te werken met prof. Karelle Leroy over tau-pathologie van de ziekte van Alzheimer. Op dit moment zijn we bezig een eiwit uit te schakelen dat verband houdt met de tauopathie bij ZA en analyseren we het effect op de voortplanting van de laesies.

Apeksha Shapeti

Als PhD-onderzoekster aan de KU Leuven combineert Apeksha concepten uit de biomedische technologie, mechanica en celbiologie om vragen over vaatziekten te beantwoorden. Ze groeide op in India, maar verhuisde naar de Verenigde Staten om engineering te studeren aan de Cornell University. Na vijf jaar in de industrie, waarbij ze de sprong maakte van de glasproductie in Japan naar de micro-elektronica in New York, gaf ze haar baan op om haar enthousiasme voor de biogeneeskunde in België voort te zetten. Ze haalt enorme voldoening uit gemeenschapsprogramma’s op het gebied van onderwijs, wetenschappelijke communicatie en mentorschap. Naast haar passie voor wetenschap houdt Apeksha van actief zijn, schrijven, kunst, filosofie, eten en de zon.

Mariam Haidar

Mariam is een 1e jaars PhD-onderzoekster aan de KU Leuven, werkzaam binnen instrumentatie voor astronomie. Haar passie is om meer te leren over de werelden buiten ons zonnestelsel, door het nieuwe observatorium MARVEL te helpen een betere meetprecisie te bereiken. Als ze niet aan instrumenten denkt, tekent Mariam graag webcomics, speelt ze bordspellen, speelt ze volleybal of gaat ze wandelen.

Elien Vissers-Similon

Elien is een bouwkundig ingenieur met een passie voor programmeren en digitale uitdagingen. Na haar studies aan de KU Leuven in België en Tsinghua University in Beijing werkte ze als projectleider voor metrostations in Berlijn. In haar vrije tijd specialiseerde ze zich in verschillende programmeertalen en ontwikkelde ze een passie voor digitale architectuur. Momenteel voert ze doctoraatsonderzoek uit aan de Universiteit Antwerpen, waar ze haar liefde voor informatica en architectuur combineert in een doctoraat over het gebruik van artificiële intelligentie in architectonisch ontwerp. Ze streeft ernaar om artificiële intelligentie toegankelijk te maken voor alle architecten, ongeacht hun technische achtergrond.

Delphine Laboureur

Delphine Laboureur voerde haar doctoraat uit aan het von Karman Instituut (VKI) en de ULB, waar ze werkte rond arbeidsongevallen (BLEVE en Boilover). Ze verhuisde naar de Verenigde Staten, aan de Texas A&M University, om te werken aan procesveiligheidsgerelateerde onderwerpen zoals LNG-plasbranden en -verspreiding, incidentonderzoek of offshore-veiligheid. In 2015 kwam ze terug bij VKI als onderzoeksingenieur en werd in 2018 benoemd tot hoogleraar. Haar huidige onderzoeksgebieden richten zich op de verspreiding van vaste stoffen en gas, nucleaire veiligheid, maar ook experimentele karakterisering van warmtewisselaars in de luchtvaart. Daarnaast is zij diversiteits- en inclusiviteitsfunctionaris bij VKI en vice-president van BeWise.

Ana Romina Fox

Ana Romina Fox behaalde een Ph.D. in Biologische Wetenschappen in 2013, met een focus op hoe planten reageren op licht. Vervolgens deed ze postdoctoraal onderzoek naar gewassen, waarbij ze zich richtte op verschillende onderwerpen die de plantproductiviteit beïnvloeden. In 2016 verhuisde ze naar België om aquaporines in maïs te bestuderen. Toen ze terugkeerde naar Argentinië, bleef ze onderzoek doen naar aquaporines in verschillende organismen. In 2022 kreeg ze een beurs om voor twee jaar naar België terug te keren om aquaporines in planten te bestuderen. Momenteel onderzoekt ze hoe aquaporines de celstructuur van planten beïnvloeden met behulp van moleculaire biologie en microscopen, met als doel de landbouwpraktijken te verbeteren door de gewasbiologie te begrijpen.

Margaux Evenepoel

Margaux Evenepoel studeerde af als fysiotherapeut met een specialisatie in neuromotorische revalidatie (KU Leuven, 2020). In oktober 2021 behaalde ze een FWO-beurs voor haar onderzoeksproject naar de associaties tussen hersenconnectiviteit, gedragsproblemen en de samenstelling van het darm- en mondmicrobioom bij kinderen met autisme. Dit doctoraatsproject wordt gezamenlijk georganiseerd door het Departement Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven en het Departement Microbiologie van de UGent. De daaropvolgende twee jaar presenteerde ze meerdere posters en mondelinge presentaties op neurologische en microbiologische congressen en was ze een van de finalisten van Falling Walls Lab Leuven 2023.

Clara Tanghe

Clara is een doctoraatsstudente aan de Universiteit Gent. Na haar theoretische masterscriptie bij de groep kwantum fysica richtte ze zich op meer praktijkgericht experimenteel werk. Ze sloot zich aan bij diezelfde groep in hun poging om een laboratorium voor ultrakoude atomen op te zetten, momenteel het enige in zijn soort in België. Nu is haar dagelijkse leven gevuld met het uitlijnen van laserstralen en het analyseren van hoe deze verschijnselen de speciale kwantumfase van materie beïnvloeden die in het laboratorium wordt gecreëerd.

Béatrice Hua

Béatrice (Hoa-Ai) Hua, PhD, combineert natuurkunde met biologie tijdens haar onderzoeksreis, van het onderzoeken van de interactie tussen vloeistof en structuur, geïnspireerd door de nectarvangst van bijen aan de Université de Bruxelles, tot het onderzoeken van celstolling in levend weefsel aan de Université de Liège. Nu ontwikkelt ze experimenten met vibrerende robots om synthetische membranen te activeren, waarbij ze de complexe verbanden tussen materiaaleigenschappen, statistische fysica en biologische processen onderzoekt.

Darina Abaffyová

Darina, oorspronkelijk afkomstig uit Slowakije, heeft een passie voor leren. Ze verhuisde naar België om hoger onderwijs te volgen en behaalde zowel een bachelor- als een masterdiploma in elektronica en Informatie- en communicatietechnologie-engineering aan de KU Leuven. Ze breidde haar expertise verder uit door het behalen van een tweede masterdiploma in bio-informatica. Nu is Darina als doctoraatsstudente aan het Laboratorium voor Computationele Biologie van het VIB op een missie om de mechanismen bloot te leggen die de genactiviteit tijdens de hersenontwikkeling controleren.